Πέμπτη, 1 Απριλίου 2010

Συνταγή της γιαγιας Ματίνας για "Πασχαλινά κουλουράκια"

     ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
  • 1.300 γρ. αλεύρι
  • 6-8 αυγά
  • 300 γρ. βούτυρο
  • 3 βανίλιες
  • 3 κουταλάκια του γλυκού κοφτά αμμωνία
  • 1 φακέλακι πέκιν
  • 400 γρ. ζάχαρι
  • 1/2 κούπα γάλα
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Σε μια λεκάνη χτυπήστε το βούτυρο με την ζάχαρη, ν'άφρατέψει. Κατόπιν ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά και χτυπάμε . Στην συνέχεια ζεσταίνουμε το γαλα σ' ένα μπρίκι και διαλύουμε την αμμωνία . Συνεχίστε το χτύπημα (αν χρησιμοποιείτε μίξερ, χαμηλώστε την ταχύτητα στο ελάχιστο)και ανακατέψτε το αλεύρι με τις βανίλιες και το πέκιν. Έπειτα ρίχνουμε το μείγμα σιγά-σίγα μέσα στην λεκάνη και ζυμώστε ώσπου το μίγμα να γίνει ζύμη . Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη, χώρις να κολλάει στα χέρια .






Πλάθουμε κορδόνια στο πάχος του μικρού δακτύλου και τυλίξτε τα σε διάφορα σχήματα.




Αραδιάστε τα σε βουτυρωμένο ταψί σε αρκετή απόσταση το ένα από το άλλο, γιατί θα φουσκώσουν.



Μετά χτυπάμε ένα αυγό αραιωμένο με λίγο νερό και αλείφουμε τα κουλουράκια.





Έπειτα τα ψήνουμε στο φουρνο στους 180 βαθμους για μισι ώρα περίπου . (Γίνονται 60-80 κουλουράκια περίπου)


2 σχόλια:

  1. Αχ, αχ, τι μου κάνεις.. Πρέπει να είναι πεντανόστιμα τα κουλουράκια της γιαγιάς σου!!! Δεν φέρνεις κανένα ταπεράκι και κατά δω? Ή μήπως τα φάγατε κιόλας???? Η συνταγή μοιάζει μ' αυτή της δικής μου γιαγιάς και τώρα που το σκέφτομαι μάλλον θα φτιάξω καμιά δόση. Πειράζει που πέρασε το Πάσχα? :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι να πειράζει?? γι'αυτο ειναι η συνταγές να της φτίαχνουμε όποτε θέλουμε και επιθυμούμε κάτι ....αντε να μας πείς ..και άμα είναι νόστιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή