Τρίτη 13 Απριλίου 2010

"Γκόγκες" από γιαγιά Ματίνα

-->
Καλησπέρα και πάλι!!! Τελευταίες μέρες των διακοπών μου και αφού δεν έχω υλικά για φτιάξω τα αγαπημένα αξεσουάρ, επισκέπτομαι τη γιαγιά και το παππού μου .  Σήμερα λοιπόν, μαγειρέψαμε «γκόγκες». Οι γκόγκες είναι ένα ζυμαρικό που το έφτιαχνε η μητέρα της γιαγιάς μου, καθώς εκείνα τα χρονια δεν υπήρχναν τα σημερινά μακαρόνια . Θέλοντας, λοιπόν , να μάθω ένα παραδοσιακό και ιδιαίτερο φαγητό, αποφάσισα , υπό τη καθοδήγηση της γιαγιάς μου, να μαγειρέψω εγώ για πρώτη φόρα «γκόγκες» . Η διαδικασία είναι η ακόλουθη .

 Παίρνουμε μια λεκάνη ( από αυτές που χρησιμοποιεί, η κάθε νοικοκυρά στη κουζίνας της, όταν ζυμώνει ψωμί ) και το πίατο που θέλουμε να βάλουμε της γκόγκες όταν θα της σερβίρουμε και αναλόγως τα άτομα που θα έχουμε στο τραπέζι μας, τόσα πιάτα αλεύρι γεμίζουμε και τα ρίχνουμε στην λεκάνη μας. Μετά ρίχνουμε μια χούφτα αλάτι ή αλλιώς 2 κουταλάκια της σούπας αλάτι.


Στην συνέχεια , σιγά-σιγά ρίχνουμε απο λίγο νέρο και πλάθουμε το αλεύρι μας μέχρι να γίνει ζυμάρι, συνεχίζουμε να το ζυμώνουμε μέχρι να γίνει η μορφή του σαν ψωμί . 
 
  Ύστερα κόβουμε απο την ζύμη και αυτό, το κόβουμε σε μικρά κομματάκια και τα πλάθουμε σε μέγεθος του μικρού μας δακτύλου ,να γίνουν λωρίδες. 

 Αφού δημιουργήσουμε πολλές λωρίδες, δηλαδή όσες χρειαζόμαστε για να σερβίρουμε, παίρνουμε μια - μια της λωρίδες , της τοποθετούμε σε ξύλο κοπής και τα κάνουμε μικρές μικρές μπουκίτσες. 

Όπου αυτές θα της πάρουμε,  με τα δύο μας δάχτυλα και με πίεση στο ξύλο κοπής θα πάρουν ένα σχήμα σαν τα μακαρόνια κοχύλια. Άμα θέλουμε να δώσουμε σχήμα, θα πάρουμε τον τρίφτη για το τυρί και στην πίσω μεριά , πάλι με τα δύο μας δάχτυλα υπό πίεση, θα βγεί το ίδιο αλλά με ωραιό σχέδιο . 


Μόλις τελειώσει αυτή η διαδικασία, περίπου μία ώρα και έχουμε τοποθετήσει τις γκόγκες μας σε ενα ταψί, με αλεύρι στο πάτο , θα της πάρουμε και σε πολύ καλά βρασμένο νερό θα της ρίχνουμε σιγά – σιγά μέσα και θα της ανακατεύουμε μην κολλήσουν, αφού βράσουν περίπου μισή ώρα , της βγάζουμε και της στραγγίζουμε με το σουροτήρι .

Εφόσον είναι έτοιμες και έχουν στραγγίξει καλά , σ’ ένα μπρίκι μεσαίου μεγέθους βάζουμε να κάψουμε το ελαιόλαδο , μόλις καεί και αφού έχουμε βάλει την ποσότητα από γκόγκες που θέλουμε στο πιάτο μας, ρίχνουμε όποιο τυρί προτιμάμε ( κατά προτίμηση μυζήθρα) και περιχύνουμε το καμένο λάδι (2 καταλάκια λάδι περίπου)


και το πιάτο μας είναι έτοιμο για τους καλεσμένους μας....  Και καλή Όρεξη .... Ελπίζω να την δοκιμάσετε την συνταγή ..

13 σχόλια:

  1. Δεν έχω δοκιμάσει γκόγκες και πραγματικά θα το ήθελα... το μόνο που σκέφτομαι είναι ο χρόνος που πρέπει να διαθέσω για να τις φτιάξω :)
    Με τη μυζήθρα από πάνω πρέπει να είναι πεντανόστιμες!!
    Άντε, μου άνοιξες πάλι την όρεξη...
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χεχε!!! χαίρομαι που σου άνοιξα την όρεξη ..καλό αυτό !!!! χαχα!!!!
    Ετοιμάσου το σ.κ. να της φτιάξεις, που θα'χεις χρόνο :D :D :D :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καταπληκτικό, λίγο χρονοβόρο αλλά επειδή έχω δοκιμάσει πραγματικά αξίζει τον κόπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποτε τρώμε ? Ετοιμάζω τραπέζι ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κανα σ.κ ....για να 'χω και χρόνο !!!χιχι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εφτιαχνε η γιαγια μου ακριβως την ιδια συνταγη...αξιζει τον κοπο ....ειναι τελειες.......μηπως ενα παστιτσιο δεν θελει χρονο???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Re peidiaa.. emena gia kapoio logo dn ginontai... mesa ein zumari. ts vrazw panw apo 45‘ k tpt.. ti ftaiei...? ti mporw na kanw??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αρβανίτικο φαγητό. Το έφτιαχνε η γιαγιά μου και εξακολουθούμε κι εμείς. Εμείς τα λέμε μακαρόνια τζόλια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μαγια δεν χρειαζεται; μονο αλευρι και νερο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μετα απο την διαδικασία βρασιματος Και το βουτυρομα βάλτε τις στον φούρνο με τυρί για τα μακαρόνια.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή