Πέμπτη, 10 Μαΐου 2012

ΜΟΣΟΥΝΤΑ ΚΑΙ ΣΑΛΑΤΑ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ

Καλησπέρα φίλοι μου !!!!!!!!!!
Μοσούντα έτσι μας έλεγαν όταν είμαστε μικρά την εύκολη η ας πούμε γρήγορη χορτόπιτα που μας έφτιαχνε η μητέρα μας όταν της ζητούσαμε χορτόπιτα .Η πίτα  αντί για φύλλο είχε χυλό κάτω στο ταψί και επάνω στο τελείωμα της πίτας.Θα σας περιγράψω πως την έφτιαξα εγώ αφού δείτε τις φωτογραφίες.






Την πίτα την φτιάχνω τακτικά με διάφορες παραλλαγές ,ανάλογα τι έχω στο ψυγείο.
ΥΛΙΚΑ
 1  κιλό σπανάκι
 4 πράσα μεγάλα
 1/2 ματσάκι άνηθο
 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια
  Τυρί φέτα προαιρετικά όσο θέλετε
 Αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  Λάδι μια κούπα του τσαγιού
 1 κιλό αλεύρι σταρένιο για όλες τις χρήσεις
  ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το σπανάκι,τα πράσα,τα κρεμμύδια,και το άνηθο.
Στα πράσα δίνουμε μια βράση γιατί είναι λίγο ποιο σκληρά από το σπανάκι.
Κόβουμε όλα τα πράσινα (σπανάκι ,κρεμμύδια,άνηθο)σε χοντρά κομμάτια σε μια λεκάνη και ρίχνουμε αλάτι ,πιπέρι και λάδι η ποσότητα εξαρτάται πως τρώτε τα φαγητά σας εγώ τα φτιάχνω ελαφριά η μάλλον προσπαθώ να τα φτιάχνω ελαφριά.
Μέχρι να πάρουν βράση τα πράσα ετοιμάζω το χυλό ,2 ποτήρια χλιαρό νερό λίγο αλάτι ,πιπέρι και 2-3 κουταλιές της σούπας λάδι και ανάλογο αλεύρι να έχουμε ένα μείγμα μέτριο ούτε πολύ πηχτό ούτε αναλυτό .
Το ταψί που θα βάλουμε εξαρτάται πως θέλουμε την πίτα λεπτή η παχιά η λεπτή νομίζω είναι ποιο ωραία .
Στο ταψί βάζω λαδόχαρτο θα σας εξηγήσω ποιο κάτω γιατί,ρίχνω λοιπόν το μισό χυλό και αφού έχω βγάλει και τα πράσα τα ανακατεύω με το υπόλοιπο μείγμα και συμπληρώνω και τη φέτα γιατί χωρίς φέτα δεν την τρώνε την πίτα τα παιδιά μου.
Α ξέχασα να σας πω μόλις αρχίζω τις ετοιμασίες ανάβω και τον φούρνο στους 180-200 βαθμούς Κελσίου και βάζω το ταψί μόλις ρίξω τον χυλό να πάρει λίγο να γίνει ποιο τραγανό.
Μόλις πάρει λίγο το βγάζω από το φούρνο ρίχνω τα υλικά και τα καλύπτω με το υπόλοιπο χυλό,όπως βλέπετε στην φωτογραφία.Ψήνουμε περίπου μια ώρα και όταν το βγάλουμε πρέπει να έχει ροδίσει από πάνω και από κάτω ,το βλέπουμε άμα σηκώσουμε λίγο το λαδόχαρτο αν χρειαστεί το βάζουμε λίγο ακόμα στο φούρνο.
Εγώ τη βάζω σε 2 στρογγυλά ταψάκια και αφού κρυώσει την τουμπάρω πιάνοντας από το λαδόχαρτο σε δυο πιατέλες και τη σερβίρω. Η κόρη μου την πίτα την λέει  Κις Λορέν !!!!!

Τώρα η Σαλάτα




ΥΛΙΚΑ
2 κούπες μακαρονάκι
1μεγαλη ντομάτα
2 αγγούρια (τα μικρά )
1 ξερό κρεμμύδι
λίγο μαϊντανό
1 κούπα καλαμπόκι
2 κουταλιές σούπας λάδι
1 γιούρτι 2%
1   >>              >>  ξίδι μπαλσάμικο (η απλό ξίδι )
3   >>               >>  μαγιονέζα
2   >>               >>  μουστάρδα
αλάτι ,πιπέρι
Βράζουμε και στραγγίζουμε το μακαρονάκι ρίχνουμε το καλαμπόκι και κόβουμε μικρά κομμάτια την τομάτα και το αγγούρι ,και κτυπάμε όλα τα υγρά υλικά μετά τα ανακατεύουμε όλα μαζί και  τέλος στολίζουμε με το μαϊντανό η και άνηθο .Σας διαβεβαιώ είναι τέλειο δεν έμεινε τίποτα ούτε από την πίτα ούτε απο τη σαλάτα .ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ!!!!!!!!!!ΚΑΛΟ ΞΥΜΕΡΩΜΑ!!!!!!!

6 σχόλια:

  1. Την ονομασία μοσούντα ομολογώ δεν την είχα ξανακούσει.
    Πάντως είναι μια υπέροχη ανοιξιάτικη χορτόπιτα!
    Στις μακαρονοσαλάτες έχω αδυναμία, πολύ ωραία η δική σου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όλο εκπλήξεις μου είσαι......καλημέραααααααα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Λίλα μου ,έχω πολλές ιδέες θτάνει να έχω κέφια ,φιλιά !!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. eleni-tzeni, καλημέρα. Εφευρετικές οι μαμάδες μας, έπρεπε να σκεφτούν γρήγορα τι θα φτιάξουν, για να χορτάσουν τα πεινασμένα στομαχάκια μας.
    Την μοσούντα την έχω ξανακούσει, δεν θυμάμαι όμως τον τόπο προέλευσής της.
    Η σαλάτα με το μακαρονάκι, χορταστική, ιδανική παρέα για την πιτούλα.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΓΕΙΑ ΣΟΥ Ειρήνη Ε ! ΟΙ ΜΑΜΑΔΕΣ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ,ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΙΣ ΡΩΤΑΜΕ ΝΑ ΤΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ .ΚΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΙΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή